Thursday, December 27, 2012

Editorial : Aku Dan Hip-Hop

Reactions: 

Kepada pembaca, pengikut blog Malaysian Hip-Hop,

Hanya beberapa hari lagi ke Raising The Bar, adakah anda sudah membeli ticket untuk ke pesta hip-hop independent terbesar di Malaysia? Kalau belum, sila ke RTBFest.com

Dari pengaruh nama-nama terbesar seperti Tupac, Notorious BIG, Wu-Tang, kita lihatlah lahir hip-hop tanahair. Tapi, apakah pengaruh hip-hop tanahair kepada anda?

Pada tahun 2007, saya mempunyai sesuatu visi untuk memaparkan hip-hop tanahair kepada dunia melalui blog. Telah lama melayari Bazement.net sebagai seorang pelajar, dipengaruhi mengikuti hip-hop tanahair, lahirlah idea blog ini yang menyatukan semua hip-hop tanahair. Ringkasannya, setelah lama menulis blog ini, bolehlah dikatakan agak gembira melihat hip-hop tanahair berkembang dan membangun.

Hip-hop tanahair telah banyak berkembang, tetapi inilah kali pertama Jin Hackman dan kumpulannya yang teguh, yang mempunyai semangat yang memberangsangkan dan terus membakar, menyatukan hip-hop tanahair di sebuah pesta seperti ini. Jangan nak katakan cintai hip-hop tanahair tetapi RM38 tak boleh dibelanjakan membeli tiket malah boleh membeli topi mahal untuk tunjuk swag sahaja. Jangan nak banyak cakap kalau tak boleh sokong hip-hop negara sendiri malah nak jadi penjuang hip-hop di luar negara. Tunjukkan semangat anda terhadap hip-hop tanahair dengan berada di pesta ini.

Bukannya selalu dapat tengok kumpulan Teh Tarik Crew atau Ruffedge perform reunion show. Inilah masanya. Inilah pesta yang anda boleh katakan "hip-hop saved my life". Bukan sekadar untuk tunjuk swag, untuk keghairahan diri menunjuk ego, malah inilah untuk mengatakan Aku Sayang Pada Hip-Hop Tanahair.

Jumpa kalian di RTB Festival pada 5 Januari 2013. Dapatkan tiket anda di RTBFest.com

Harap haraplah anda mendapat tiket anda, saya akan berada di situ.
Sekian,
Vic Jamm

2 comments:

  1. keep it up my man.

    ReplyDelete
  2. sgt stress sbb xdp join.. adik aku kawin la plak!!!.. huhuhu!!

    ReplyDelete

Thanks for supporting Malaysian Hip-Hop. Email us at or malaysianhiphop@gmail.com for any enquiry.

Join us on Facebook : http://www.facebook.com/malaysianhiphop or Twitter : http://www.twitter.com/malaysianhiphop

If you will like to post your material, do email us, and we will take the necessary steps to help you out.